fredag 25 maj 2007

hänrycknings tid...

jaha nu är den alltså här dvs pingsten...med pingst förknippas begreppet "hänryckningens tid"

om vi slår upp ordet "hänryckning" i en ordbok får vi reda på att det betyder ”oemotståndlig förtjusning”. förr i tiden så innebar pingsten följande:
pingsthelgen var en stor kyrklig helg, men betydde inte så mycket i vardagslivet.på pingstdagen var det emellertid tradition bland ungdomarna att lämna sin egen församling och gå till en annan kyrka - för att lyssna på predikan och träffa andra ungdomar. detta ledde ibland både till förlovningar och giftermål. prästerskapet uppskattade dock inte alltid seden med dessa "gångedagar" utan tyckte att de stod för synd och lösaktighet.

på pingstdagen var det sed att ta på sommarkläderna för första gången under året. en annan sed var att ta med barnen till kyrkan för att de skulle bli kloka och få en vacker röst (?). detta har nog sin förklaring i lärjungarnas tungomålstalande…..

på vissa håll i landet, främst i götaland, fanns seden att klä pingstbrud. man blomstersmyckade traktens grannaste flicka. det kunde vara en ära att utses till pingstbrud men behövde inte vara det…. ibland valde man en flicka som man menade var lösaktig.
en något märklig sed kan man tycka. för mig personligen är den här sista delen en aning besvärande. nej bättre då med hänryckning....

det finns en annan beskrivning där helgen framställs som ungdomens tid , de vandrade, mötes i skogen, dansade och lekte och får man förmoda: det dracks en del brännvin.... och här kan vi se en kanske mer logisk koppling till dagens firande: de gamla sederna har numera ersatts med andra t.ex att dricka mycket alkohol, bli redlös, spy och vakna upp i den tidiga morgontimman och dessutom inte ha en aning man befinner sig....har jag fel? "det började visst på nån av champagneklubbarna på avenyn och slutade...."

så det är bara att önska alla lycka till denna helg....

för egen del blir det nog en aning lugnare...dags att kupa potatisen!


1 kommentar:

Anonym sa...

Vilka fördommar du har pappa! Så tror du väl inte om mig? =O