måndag 23 april 2007

jeltsin och leijonkungen

jag ser en ny serie som startar idag som handlar om henrik ibsen (vem kommer ihåg honom bland dagens ungdom?). verkar lovande, bra skådespelare, bra berättad historia.
och sen följe dagens nyheter - "intet öga förblir torrt....":
jeltsin (den gamle suputen är död) och leijonborg avgår..fast igår skulle han inte det... det svänger fort i politiken. det blir ju oerhört spännande att nu följa folkpartiets väg mot sotdöden - speciellt kommer denna att infalla väldigt snart om man på landsrådet i höst väljer jan björklund som efterträdare (den gamle majoren..eller om det nu var korpral han var???). den historiska backspegeln ger ju också vissa besked hur det gått tidigare hör här bara:
sven wedén: satt två år 67-69, heder dock åt honom som stödde det folkliga upproret i tjeckoslovakien)
gunnar helén: känd för att han skrev sin kan avhandling på uppsala universitet om birger sjöberg
ola ullsten: vem minns inte denne lille timide man med glasögon som tefat? - kommer ni ihåg att han t o m var statsminister i en minoritetsregering????)
bengt westerberg: berömd för westerbergeffekten men framför allt för att han vägrade att sitta i samma rum som bert karlsson och ian wachtmeister (ny demokrati - pojkarna med drickabackarna samt uttryck som "mer drag under galoscherna")
maria leissner den första kvinnliga, borgerliga, partiledaren i sverige, avgick redan efter två år - kanske beroende på en personlig tragedi i kombination med 3:e statsmaktens allt mer påträngande journalistik.
och så lars då - han satt nästan 10 år men så gick det som det gick: högmod går före fall som man brukar säga och leijonkungseffekten är numera reducerad och marginaliserad till en något mindre/lägre nivå - mindre än miljöpartiet just nu....
nej, tacka vet jag den gamla skolan och då menar jag naturligtvis bertil olin! 22 år som odiskutabel liberal ledare, intellektuell och piprökande och med en dotter som sedemera kom att bli finansminister (ann wibble) men aldrig riktigt kom att axla pappa bertils mantel...
jaha.... hur skall detta sluta?

nu ser vi fram emot samma utveckling inom centerpartiet ( den s k maudeffekten har ju redan myntats - vad månde bliva av detta?
jag får väl ge en slev av den bittra kalken till sap också: är detta verkligen ett bra val ni gjort av ny partiledare? kan du käre/a läsare tänka dig mona som etablerad och respekterad politiker och presumtiv statsminister???

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mona kommer aldrig bli statsminister eftersom de blåa tar över för alltid! =P

Anonym sa...

Precis man kan ju bara komma ihåg hennes "stadskvinnomanér" med kontokort och Toblerone.
Sen har jag svårt för det här med att prata om sig själv i 3:e person....